48% от българите вярват до определена степен“ на медиите у нас.

...
48% от българите вярват до определена степен“ на медиите у нас.
Коментари Харесай

"Галъп": 48% от българите вярват "до определена степен“ на медиите у нас

48% от българите имат вяра " до избрана степен “ на медиите у нас. 30% пък декларират, че въобще не им имат вяра, а 16% нормално се доверяват. Останалите 6% се двоумят. Това демонстрира ново проучване на международната асоциация „ Галъп интернешънъл “, извършено в 58 страни по целия свят и измежду близо 60 000 респонденти.

Колебанието става по-сериозно, когато стане дума за международните медии - 16% е делът на тези, които не знаят по какъв начин да отговорят. 45% имат вяра до избрана степен, 24% не се доверяват, а 15% - по-скоро се доверяват.

Резултатите въпреки всичко демонстрират, че българите не изразяват определено желание към домашните или към задграничните канали за информиране. Като цяло с известни леки разминавания, сходни са настроенията и измежду нашите съседи. В Сърбия и в Косово обаче недоверието към интернационалните медии е по-осезаемо.

По отношение на доверието в националните медии 52% от международното население избира по-скоро уклончивия отговор " имам вяра единствено до избрана степен ", 22% споделят, че по принцип имат вяра, а 21% изрично декларират, че нямат доверие на националните медии в своята страна. Останалите 5% не могат да отговорят.

Сходна е картината и във връзка с интернационалните медии – също 52% по света споделят,  че имат вяра, само че единствено до избрана степен, 18% имат доверие, а 23% изобщо не се доверяват на информацията от задграничните медии. Останалите се затрудняват да отговорят.

Така се оказва, че по света няма основна разлика в отношението на обществото към вътрешните или интернационалните източници на информация. Отношението е еднакво спорно.

Изследването демонстрира, че в страните с по-висок витален стандарт и с по-високи степени на независимост идва и по-висока сдържаност към медиите и по-спокойно шерване на тази сдържаност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР